Ziekte van Cushing. Hyperadrenocorticisme. Hypercortisisme (ZP)

Lees de disclaimer en toelichting onderaan!

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie.

Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter

Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet zelfstandig te handelen op basis van het ziekteprofiel, maar uitsluitend in overleg en met toestemming van de behandelende dierenarts.

Diagnose Ziekte van Cushing. Hyperadrenocorticisme. Hypercortisisme
Oorzaak Langdurige toediening van (extra) corticosteroïden (Iatrogene C. of IaC). Adenoom in de hypofyse (hypofyse afh. C. of HAC). Adenoom of adenocarcinoom in de bijnier (bijnier afh. C. of BAC)
Diersoort Hond
Categorie Endocrinologie (hormonale problemen)
Anamnese Zie Klinisch beeld
Klinisch beeld Gewichtstoename, atrofie van huid en spieren, polydipsie / polyurie, polyfagie (veel eten), ‘opgezette’ hangbuik, rusteloosheid, veel hijgen. Lethargie (algehele futloosheid). Kaalheid (symmetrisch), dunne huid, hyperpigmentatie. Wat uitpuilende ogen, paniekerige blik Anoestrus, atrofie van de testikels.
DBV Röntgenologie: buik (vergrote lever, overvolle blaas, tumor bijnier), borst (kalkneerslag in bronchiën / interstitium, metastases), huid (calcinosis cutis) en bot (osteopenie of minder botdichtheid). Echo: bijnieren. CT en MRI: bijnieren en hypofyse.
Laboratorium HDDST (zie link en opmerkingen). Bloed: neutrofilie (zonder linksverschuiving), lymfo- en eosinopenie (‘stress leukogram’). AF65 verhoogd. ALT, cholesterol, glucose en galzuren kunnen ook verhoogd zijn; ureum en phosphor kunnen verlaagd zijn. Urine: s.g. verlaagd (< 1.010).
Prognose IaC: matig, vaak niet mogelijk therapie te staken. HAC redelijk tot goed. BAC redelijk tot slecht.
Behandeling Medicamenteus, chirurgisch
Medicamenteus Trilostane
Chirurgie Indicatie en uitvoering door specialist. Hypofysectomie afhankelijk van grootte vd tumor, leeftijd vd patiënt, kans op compressie van de hersenen
Complementair Geen complementaire behandeling mogelijk
Follow up Klinische symptomen onder controle: Medicatie ongewijzigd vervolgen. ACTH stimulatie test op 30 dagen en als het goed gaat op 90 dagen; dan elke 90-120 dagen of (eerder) als klinische klachten daartoe aanleiding geven.
Links http://www.vetined.nl/news/46/show
Medicijnprofielen Vetoryl
Dexoral
Dexamethason
Opmerkingen Klinisch beeld en HDDST samen zijn diagnose bepalend. Interpretatie van de resultaten van de HDDST: c/k ratio in urinemonsters 1 en 2: > 10 = ziekte van Cushing; c/k ratio in urinemonster 3: daling > 50% = hypofysetumor, daling < 50% = hypofyse- of bijnierschorstumor.

Disclaimer

EduVet (Vetined) aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van de ziekteprofielen. Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteprofielen aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet (Vetined) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteprofielen is verkregen.

Toelichting

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Het ziekteprofiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden.

In alle gevallen waarin verschillen / tegenstrijdigheden bestaan tussen de informatie / adviezen van de dierenarts en de informatie / adviezen in het ziekteprofiel is overleg met de dierenarts noodzakelijk.

Het ziekteprofiel kan geprint worden en vergezeld van een professionele toelichting (door de dierenarts) als hand-out worden meegegeven aan huisdierbezitters.

De informatie in de ziekteprofielen kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd. Wij verzoeken u (vermoedelijke) onvolkomenheden in een laboratoriumprofiel aan ons te melden: info@eduvet.nl

 

Maak direct een afspraak
Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.

Gerelateerde artikelen

Perianaalfistels

Perianaalklieren zijn hele kleine talgkliertjes, die in de huid rondom de anus liggen. Ze zijn dus niet hetzelfde als de anaalzakjes / anaalklieren, die echt

Lees verder »

Anaalkliertumoren

Oorzaken In de anaalzakjes zitten hele kleine kliertjes, die de anaalklierinhoud maken. Deze kunnen tumoreus ontaarden. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Anaalzaktumoren zijn kwaadaardig.

Lees verder »

Anus en anaalzakjes

Anaalzakjes worden ook wel ‘anaalklieren’ genoemd. Ze liggen onder de huid naast de anus, op ‘4 en 8 uur’. Hun afvoerbuisje mondt uit in de

Lees verder »

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »