Paracetamol zou weliswaar in principe aan een hond toegediend kunnen worden, maar veel beter is het om dat toch niet te doen. Bij de kat is paracetamol verboden!
We geven een toelichting:
Paracetamol, synoniem acetaminophen (USA), kan weliswaar – mits in de juiste dosering – toegepast worden als pijnstiller bij de hond. Maar dierenartsen zijn daarin toch (en terecht) zeer terughoudend. Bij de kat is paracetamol gecontraïndiceerd! Dus nooit aan een kat toedienen!
We noemen 3 redenen waarom dierenartsen zeer terughoudend zijn bij het voorschrijven / toedienen van paracetamol bij de hond:
- De belangrijkste reden is, dat we de exacte werking en de / alle mogelijke bijwerkingen van het (humane) middel paracetamol bij de hond niet precies kennen. We weten niet precies of, in welke mate en hoe het werkt.
- De tweede reden is, dat paracetamol een vrij middel is, voor iedereen beschikbaar en onze ervaring is dat eigenaren het te pas en te onpas geven, niet alleen als pijnstiller, maar ook als middel tegen koorts, diarree, braken (!) enz.
- De derde reden is, dat in verreweg de meeste gevallen de eigenaar de juiste dosering niet kent. Er zit geen bijsluiter bij voor de hond. Het komt vaak voor, dat een eigenaar te weinig (onvoldoende werking) of teveel (leverschade) geeft.
Bij de kat veroorzaakt paracetamol zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen, omdat de kat niet in staat is om de metabolieten af te breken. Dus paracetamol nooit aan katten toedienen!
Paracetamol is NIET een geregistreerd diergeneesmiddel, NSAID’s zoals bijv. Novacam en Rimadyl WEL. Nog los van de discussie welk middel mogelijk meer of minder bijwerkingen heeft, het humane middel paracetamol of een als diergeneesmiddel geregistreerde NSAID, we weten met de geregistreerde diergeneesmiddelen in ieder geval veel beter wat we aan het doen zijn. Werking, bijwerkingen, dosering, veiligheidsmarge, indicatiegebieden zijn alle per diersoort (!) onderzocht. En ook de bijsluiter geeft per diersoort de noodzakelijke informatie! De keuze is dan duidelijk!