Enostosis – Groeipijn

Synoniemen
Groeipijn, Panosteitis, Juveniele Osteomyelitis, Fibreuse Osteodystrofie.

Vóórkomen 
Meestal bij reuen van middelgrote tot grote rassen en in de leeftijd van 5 – 18 maanden. De Duitse herder schijnt gevoeliger te zijn

Oorzaak 
De oorzaak is niet bekend. Mogelijk is er sprake van een allergische beenmergontsteking.

Ziekteverloop 
Acuut optredende kreupelheid aan 1 of meer poten. Meestal aan de voorpoten, maar ook aan de achterpoten. Soms wisselend aan verschillende poten. Dikwijls wordt de aangetaste poot in het geheel niet belast. Erg pijnlijk. Vooral bij druk op de lange pijpbeenderen, zoals bovenarm, spaakbeen, bovenbeen of scheenbeen. Er is sprake van een steriele beenmergontsteking. Soms geringe koorts. Op de röntgenfoto vinden we een verdichting van de beenmergholte. In ernstige gevallen zie we een gebrek aan eetlust, depressie en vermagering. De duur varieert van enkele dagen tot weken, soms wel maanden. In slepende gevallen zien we een spieratrofie van de aangetast poot.

Diagnose 
Typische klinische en röntgenologische beeld.

Therapie 
In principe is het een ziekte die vanzelf geneest. Vanwege de pijnlijkheid en de duur in een aantal gevallen, is er behoefte aan behandeling. De reguliere behandeling bestaat slechts uit ontstekingsremming en pijnstilling, maar beïnvloedt het genezingsproces niet! We schrijven of NSAID’s (o.a. Metacam) of corticosteroïden (o.a. prednison) voor. Niet samen geven! Beide kunnen vervelende bijwerkingen hebben: De NSAID’s geven we in elk geval bij voorkeur na of met wat eten. Zij kunnen het maagdarmkanaal slijmvlies beschadigen. Corticosteroïden hebben, indien langdurig gegeven een negatieve invloed op de weerstand, hormoonhuishouding en stofwisseling. Tijdens de kuur zien we honger en dorst. We hebben zeer positieve ervaringen met het homeopathische middel Mercurius vivus D6 bij de behandeling van enostosis. We hebben gezien, dat we daarmee juist wel de genezing van enostosis sterk kunnen bevorderen.

 

Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts!
Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.
Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Maak direct een afspraak
Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.

Gerelateerde artikelen

Perianaalfistels

Perianaalklieren zijn hele kleine talgkliertjes, die in de huid rondom de anus liggen. Ze zijn dus niet hetzelfde als de anaalzakjes / anaalklieren, die echt

Lees verder »

Anaalkliertumoren

Oorzaken In de anaalzakjes zitten hele kleine kliertjes, die de anaalklierinhoud maken. Deze kunnen tumoreus ontaarden. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Anaalzaktumoren zijn kwaadaardig.

Lees verder »

Anus en anaalzakjes

Anaalzakjes worden ook wel ‘anaalklieren’ genoemd. Ze liggen onder de huid naast de anus, op ‘4 en 8 uur’. Hun afvoerbuisje mondt uit in de

Lees verder »

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »