Bericht
Er is een nieuwe methode om vast te stellen of een teef, poes, reu of kater met onbekende historie wel of niet gecastreerd is, door meting van het bloedserum gehalte van het Anti-Müllerian Hormone (AMH).
Bij de meeste reuen en katers kunnen we de testikels wel aan de buitenkant voelen, maar als de testikels niet zijn ingedaald vanuit de buik in het scrotum (balzak) en nog in de buik aanwezig zijn, kunnen we niet aan de buitenkant zien of voelen of de reu of kater wel of niet gecastreerd is. Bij teven en poezen bevinden zich de eierstokken altijd in de buikholte; dat is normaal.
Teven en poezen, die niet gecastreerd zijn kunnen (hinderlijke) verschijnselen van loopsheid respectievelijk krolsheid tonen. Ook al is bekend dat de teef of poes gecastreerd is, dan nog kunnen resten van ovarieel weefsel per ongeluk achterblijven na de chirurgische castratie. Niet de bedoeling, maar het gebeurt heel soms. Reuen en katers die niet volledig gecastreerd zijn kunnen het (hinderlijke) gedrag van een intacte reu tonen.
Voorheen beschikten we over een dergelijke test voor teven, maar die was alleen betrouwbaar als de teef in cyclus was oftewel als het ovarium actief was. De AMH test kan op ieder moment plaats vinden en is toepasbaar bij teven, poezen, reuen en katers. Teven moeten ouder zijn dan 6 maanden voordat ze getest worden. Het tijdstip in de cyclus, in de actieve fase (oestrus) of rustfase (anoestrus) van het ovarium, heeft, zoals hiervoor al vermeld, geen invloed op het resultaat van de AMH test.