Detectie van (rest) ovarium of testikel

Bericht

Er is een nieuwe methode om vast te stellen of een teef, poes, reu of kater met onbekende historie wel of niet gecastreerd is, door meting van het bloedserum gehalte van het Anti-Müllerian Hormone (AMH).

Bij de meeste reuen en katers kunnen we de testikels wel aan de buitenkant voelen, maar als de testikels niet zijn ingedaald vanuit de buik in het scrotum (balzak) en nog in de buik aanwezig zijn, kunnen we niet aan de buitenkant zien of voelen of de reu of kater wel of niet gecastreerd is. Bij teven en poezen bevinden zich de eierstokken altijd in de buikholte; dat is normaal.

Teven en poezen, die niet gecastreerd zijn kunnen (hinderlijke) verschijnselen van loopsheid respectievelijk krolsheid tonen. Ook al is bekend dat de teef of poes gecastreerd is, dan nog kunnen resten van ovarieel weefsel per ongeluk achterblijven na de chirurgische castratie. Niet de bedoeling, maar het gebeurt heel soms. Reuen en katers die niet volledig gecastreerd zijn kunnen het (hinderlijke) gedrag van een intacte reu tonen.

Voorheen beschikten we over een dergelijke test voor teven, maar die was alleen betrouwbaar als de teef in cyclus was oftewel als het ovarium actief was. De AMH test kan op ieder moment plaats vinden en is toepasbaar bij teven, poezen, reuen en katers. Teven moeten ouder zijn dan 6 maanden voordat ze getest worden. Het tijdstip in de cyclus, in de actieve fase (oestrus) of rustfase (anoestrus) van het ovarium, heeft, zoals hiervoor al vermeld, geen invloed op het resultaat van de AMH test.

 

 

Maak direct een afspraak
Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.

Gerelateerde artikelen

Perianaalfistels

Perianaalklieren zijn hele kleine talgkliertjes, die in de huid rondom de anus liggen. Ze zijn dus niet hetzelfde als de anaalzakjes / anaalklieren, die echt

Lees verder »

Anaalkliertumoren

Oorzaken In de anaalzakjes zitten hele kleine kliertjes, die de anaalklierinhoud maken. Deze kunnen tumoreus ontaarden. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Anaalzaktumoren zijn kwaadaardig.

Lees verder »

Anus en anaalzakjes

Anaalzakjes worden ook wel ‘anaalklieren’ genoemd. Ze liggen onder de huid naast de anus, op ‘4 en 8 uur’. Hun afvoerbuisje mondt uit in de

Lees verder »

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »

Disclaimer

Ondanks de zorgvuldigheid, waarmee wij onze artikelen voor huisdiereigenaren samenstellen, kan EduVet Dierenkliniek geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van de informatie die via onze artikelen is verkregen.

Niet zelf ‘dokteren’

EduVet Dierenkliniek benadrukt daarbij, dat de informatie die via onze artikelen is verkregen nooit een vervanging is van de behandelende dierenarts! De artikelen laten huisdiereigenaren met de dierenarts ‘meekijken’, zodat zij met kennis van zaken kunnen meedenken en meebeslissen over welzijn en gezondheid van hun huisdieren. Huisdiereigenaren worden daarom dringend geadviseerd nooit op eigen initiatief te (be)handelen, zonder advies, instemming en begeleiding van de behandelende dierenarts. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder als het gaat om de uiteindelijke keuze van het juiste geneesmiddel en de juiste dosering.

Wetenschap en Praktijk

De teksten van onze artikelen worden niet alleen vervaardigd aan de hand van evidence based wetenschappelijke literatuur, maar vooral ook aan de hand van onze eigen experience based inzichten.

Updating

Deze informatie kan, in het kader van updating, zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Wij vragen u om eventuele, door u gesignaleerde (vermoedelijke) onvolkomenheden in onze artikelen aan ons te melden via: info@eduvet.nl, zodat we deze, indien nodig, kunnen meenemen in de updating. Alvast hartelijk dank daarvoor.