Cranberry & Urinewegen

Cranberry & Urinewegen

Beknopte samenvatting van het artikel ‘ Cranberry and prevention of urinary tract infections’ van Amy B. Howell,Rutgers the State University of New Jersey en haar power point presentatie op The North American Veterinairy Conference 2013 in Orlando / Florida (USA) ‘Cranberry in the Management of Urinary Tract Health‘.

Samenvatting

Cranberry wordt al jaren toegepast bij urineweginfecties bij mens en hond. Er is nu meer duidelijkheid over het werkingsprincipe en ook meer bekend over de juiste indicatiestelling.

Onderzoek heeft aangetoond dat de werkzame bestanddelen in cranberry proanthocyanidinen (PAC) zijn. Hun werkingsmechanisme is remming van de adhesie van bacterien (E. coli) aan het urineweg epitheel door middel van fimbriae (‘kleefharen’). Bacteriële adhesie aan cellen is de eerste stap in het infectie proces. Als deze eerste stap wordt geremd kunnen bacteriën zich niet  vermenigvuldigen / koloniseren. In essentie is de werking van de PAC voorkomen van infectie.

De effectiviteit van Cranberry producten (voornamelijk extracten) is niet alleen afhankelijk van de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid PAC, maar ook van het behoud van de anti-adhesie kracht tijdens opslag van het gereed product. In de praktijk komt het erop neer dat er grote verschilen zijn in kwaliteit (hoeveelheid PAC en mate van adhesie potentie) en dus effectiviteit van de diverse producten. Niet alle producten waar ‘Cranberry’ op staat zijn dus betrouwbaar qua effectiviteit.

Nutramax Laboratories Inc. ontwikkelde Crananidin™, een geconcentreerd cranberry product waarin de biologische activiteit van de PAC (16 mg/tablet) bestendig blijft. Dit product is (nog) niet verkrijgbaar in Nederland. Vetined gaat op zoek naar de mogelijkheden om het product ook in Nederland te kunnen voorschrijven.

De dosis voor honden verschilt met die van mensen. De dosis voor een hond is 2 x zo hoog als voor de mens.

In een onderzoek werd bij honden dagelijks 1 tablet met Crananidin (ongeveer 1 mg PAC / kg lichaamsgewicht) toegediend. Crananidin™ vertoonde activiteit (remming van E. coli P-fimbriae adhesie) in hondenurine binnen 3 uur na de eerste dosis. Op dag 7 was de gemiddelde anti-adhesie-activiteit in de urine 78% en dit bleef tijdens de 21 daagse kuur. De Crananidin™ activiteit hield gedurende tenminste 3 dagen aan na het stoppen van de Crananidin™ giften. Crananidin™ wordt verder klinisch geëvalueerd voor de preventie van UTI (Urinary Tract Infection) bij honden.

 

Links naar het volledige artikel en / of power point presentatie

 

Maak direct een afspraak
Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.

Gerelateerde artikelen

Perianaalfistels

Perianaalklieren zijn hele kleine talgkliertjes, die in de huid rondom de anus liggen. Ze zijn dus niet hetzelfde als de anaalzakjes / anaalklieren, die echt

Lees verder »

Anaalkliertumoren

Oorzaken In de anaalzakjes zitten hele kleine kliertjes, die de anaalklierinhoud maken. Deze kunnen tumoreus ontaarden. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Anaalzaktumoren zijn kwaadaardig.

Lees verder »

Anus en anaalzakjes

Anaalzakjes worden ook wel ‘anaalklieren’ genoemd. Ze liggen onder de huid naast de anus, op ‘4 en 8 uur’. Hun afvoerbuisje mondt uit in de

Lees verder »

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »