Voor een betrouwbare identificatie van een huisdier brengen wij onderhuids een chip in. Het chipnummer en de gegevens van de eigenaar of houder van het huisdier worden geregistreerd in een centrale databank. Wat betreft onze huisdieren is in ieder geval het voor hond, kat en fret verplicht om te zijn voorzien van een chip als deze naar het buitenland reizen. Deze verplichte identificatie en registratie geldt binnen de EU sinds 2 juli 2011. Het is sterk aan te raden om aan deze eis te voldoen om (grote) problemen bij de landsgrenzen te voorkomen. En natuurlijk geldt dat ook voor ‘import’ vanuit het buitenland naar Nederland.
Rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland worden in het nest (bij de fokker) gechipt. Dit gebeurt soms ook bij raskatten; dit hangt af van de vereniging waarbij deze dieren zijn aangesloten.
Het is bovendien niet mogelijk om een huisdier tegen ziektekosten te verzekeren zonder dat het dier gechipt is!
Na 31 maart 2013: chip verplicht voor pups binnen 7 weken na de geboorte!
Alle pups – dus ook rasloze pups – moeten na 31 maart 2013 verplicht gechipt worden binnen 7 weken na de geboorte. Bovendien moet de eigenaar of houder van het huisdier binnen 8 weken na de geboorte van de pup deze laten registreren op zijn / haar naam bij een door de overheid erkende databank. Geïmporteerde pups moeten ook na 31 maart 2013 binnen 14 dagen na aankomst in Nederland bij een erkende databank worden geregistreerd onder de naam van de eigenaar of houder van het huisdier.
Het zou beter geweest zijn om alle honden die in Nederland verblijven ongeacht de leeftijd verplicht te laten chippen en registreren. Voor katten die in Nederland verblijven geldt voorlopig geen identificatie- en registratieplicht. In de tweede helft van januari 2013 heeft de staatssecretaris Sharon Dijksma hiertoe besloten, zeer tegen de zin van de Partij voor de Dieren en de Dierenbeschermig.
Eigenaars moeten dan maar zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Het is sterk aan te raden om alle honden en katten in Nederland te laten chippen en registreren. Het nut daarvan hebben veel mensen zich (pas) gerealiseerd bij verlies / kwijtraken van hun hond of kat door diefstal, weglopen of ongeval.
Kijk voor meer informatie op http://www.chipjedier.nl/