Ziekte van Addison (ZP)

Lees de disclaimer en toelichting onderaan!

Een ziekteprofiel is een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie.

Extra waarschuwing voor de huisdierbezitter

Het ziekteprofiel is geen vervanging van de dierenarts! Het laat de huisdierbezitter met dierenarts en paraveterinair ‘meekijken’. De huisdierbezitter wordt dringend aangeraden niet zelfstandig te handelen op basis van het ziekteprofiel, maar uitsluitend in overleg en met toestemming van de behandelende dierenarts.

 

Diagnose Hypoadrenocorticisme
Oorzaak Waarschijnlijk door een auto-immuun probleem. Eveneens als gevolg van te hoge dosis trilostane
Diersoort Hond
Categorie Endocrinologie (hormonale problemen)
Anamnese o.a. gebrek aan eetlust, gewichtsverlies (of wil niet aankomen), recidiverende buikpijn, soms pu/pd (veel plassen / drinken), braken en diarree; soms bloed bij braaksel en / of ontlasting (soms teerachtige ontlasting!). Symptomen kunnen steeds wisselen van heel mild tot (zeer) ernstig en uiteindelijk overgaan in een hypovolaemische shock
Klinisch beeld Zie anamnese. Vertraagde hartfrequentie (bradycardie), vochtverlies en bloeddrukdaling, hypoglycaemie, zwakte, depressie, trillen / beven, lethargie, acute collaps door (hypovolaemische) shock.
DBV echocardiografie / ECG Bloeddrukmeting (lage bloeddruk)
Laboratorium Bloed: hyperkalaemie, hyponatraemie en hypochloraemie. In een aantal gevallen is er sprake van uraemie. Er kan ook sprake zijn van hypoglycaemie, hypocholesterolaemie, hypercalcaemie en hypoalbuminaemie. Haematologie: Ht gering verlaagd, leuco’s gering verhoogd. Diagnose bevestigend: ACTH stimulatietest, uitvoering en interpretatie zie Links
Prognose Uitstekend, bij tijdige diagnostiek / behandeling. Anders slecht: dodelijke shock.
Behandeling Infuus (NaCl, evt. met dextrose), corticosteroïden
Medicamenteus In een acute / ernstige situatie (shock): i.v. infuus 0.9% NaCl (evtl. met dextrose) en corticosteroïden (dexamethason: 0.2 mg/kg). Onderhoudstherapie: Cortisonacetaat (0.5 mg/kg per os elke 12 uur) + Fludrocortisonacetaat (6.25 µg/kg per os elke 12 uur) + Keukenzout (0.05 gram/kg elke 12 uur)
Chirurgie n.v.t.
Complementair Geen complementaire behandeling nodig / mogelijk
Follow up Na stabilisering 1 x per 6 maanden controle. Controle van het gewicht (vermagerd: Addison, overgewicht: Cushing)
Medicijnprofielen cortisonacetaat
fludrocortison
Opmerkingen Omdat Addison patiënten gevoelig blijven voor mentale en fysieke stress (zoals bij opwinding, operatie, diarree en bloedverlies), moet in geval van een (te verwachten) crisis de dosering cortisonacetaat (kortdurend) verdubbeld (1 mg/kg) worden.

 

 

Maak direct een afspraak
Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.

Gerelateerde artikelen

Perianaalfistels

Perianaalklieren zijn hele kleine talgkliertjes, die in de huid rondom de anus liggen. Ze zijn dus niet hetzelfde als de anaalzakjes / anaalklieren, die echt

Lees verder »

Anaalkliertumoren

Oorzaken In de anaalzakjes zitten hele kleine kliertjes, die de anaalklierinhoud maken. Deze kunnen tumoreus ontaarden. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Anaalzaktumoren zijn kwaadaardig.

Lees verder »

Anus en anaalzakjes

Anaalzakjes worden ook wel ‘anaalklieren’ genoemd. Ze liggen onder de huid naast de anus, op ‘4 en 8 uur’. Hun afvoerbuisje mondt uit in de

Lees verder »

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »