Kale plekken zonder jeuk
Kale plekken zonder jeuk. Vooral het feit, dat er geen sprake is van jeuk, is vaak al een sterke aanwijzing voor de oorzaak van die kale plekken.
Als we bijvoorbeeld bij een pup hier en daar wat kale plekjes vinden o.a. op de kop en rond de ogen, dan denken we meteen aan jongehondenschurft (demodicose); juist omdat er geen sprake is van jeuk. Want bij demodicose zien we bijna nooit jeuk. Als we bij volwassen honden kale plekken zien en er is geen sprake van jeuk, dan denken we in eerste instantie aan een hormonale oorzaak van de kaalheid. Dikwijls zien we zo’n kaalheid ook nog eens ‘mooi’ symmetrisch verdeeld over het lichaam; dan weten we het bijna wel zeker.
Hormonale kaalheid
Natuurlijk proberen we in het geval van een hormonale kaalheid middels onderzoeken te achterhalen om welke hormonale storing het gaat. Als we ontdekken, dat er sprake is van een te traag werkende schilklier schrijven we tabletten (Forthyron®) voor. Als we ontdekken, dat een klein tumortje in de testikel oorzaak is van een zich steeds verder uitbreidende kaalheid, dan adviseren wij u een castratie.
We zien echter ook kaalheid zonder jeuk, waarvan wij wel het vermoeden hebben, dat er een hormonale oorzaak is, maar waarbij we toch niet de diagnose hard kunnen maken middels bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Bovendien blijken deze ‘vage’ kaalheden niet veilig en succesvol behandeld te kunnen worden met reguliere middelen.
Hieronder bespreken wij 3 typische vormen van kaalheid zonder jeuk, waarvoor weliswaar geen reguliere behandeling bestaat, maar waarvoor wij u wel een succesvolle homeopathische (en dus ook veilige) behandeling kunnen aanbieden.
Kale plekken over het hele lichaam
De meest voorkomende kaalheid zonder jeuk, is die wij ook wel zien bij een te traag werkende schildklier. Regelmatig zien we wel het typische huidbeeld, terwijl niet is aan te tonen, dat de schildklier te traag werkt.
Er is sprake van een symmetrische kaalheid achter de oren, terwijl de oren niet ontstoken zijn (de kaalheid is dus niet van het krabben); hoogstens vinden we wat meer oorsmeer. Opvallend is ook de beiderzijdse kaalheid van de flanken; vaak loopt er slechts een baan met normaal haar over de rug. In veel gevallen vinden we ook een symmetrische kaalheid van de broek (achterpoten). Heel typisch is het kale plekje op de staart, ongeveer een handbreedte van de staartaanzet verwijderd. Sporadisch zien we kaalheid ter hoogte van de zitbeenknobbels en kaalheid van hals en nek.
De overgang tussen de kale plekken en het ‘gezonde’ gedeelte van de huid is meestal niet echt scherp begrensd. Vaak zien we in het overgangsgebied wat doffe, pluizige beharing. Over het algemeen is de vachtconditie niet denderend. Op de kale plekken vinden we vaak een donkere en verdikte huid, die soms koud aanvoelt.
In veel gevallen zien we ook de overige typische symptomen, zoals die passen bij een patiënt met een te traag werkende schildklier: te dik, enigszins dom, traag, treurig en kouwelijk.
De afwijking komt zowel bij reuen als bij teven voor.
Graphites
Patiënten met een bewezen vertraagde schildklierfunctie behandelen we met schildkliertabletten (Forthyron®). De andere patiënten behandelen we met het homeopathische middel Graphites D6, 3 x daags 1 tablet. De kuur moet minimaal 6 – 12 weken worden voortgezet. De keuze van de juiste behandeling moet u samen doen met ons. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een schildklierpatiënt op eigen houtje met homeopathie te gaan behandelen. Na 6 – 12 weken moet in overleg met ons bekeken worden of de medicatie moet worden voortgezet of aangepast.
Twee kale plekken langs de lendenen
Regelmatig zien we bij een teef 2 kale plekken zonder jeuk, precies aan beide zijden van de lendenwervelkolom. De plekken zijn meestal glad kaal, de huid is gitzwart en voelt soms koud aan. De plekken zijn strak begrensd. Aan de randen gaan ze scherp over in een volkomen normale, gezonde vacht.
Men vermoedt, dat hier sprake is van een geslachtshormonale stoornis, maar kan er regulier geen vinger achter krijgen.
Pulsatilla en Lachesis
Wij behandelen dergelijke ‘patiënten’ (ze zijn verder helemaal in orde!) met de homeopathische middelen Pulsatilla pratensis D30 (’s morgens) en Lachesis muta D30 (s’ avonds), van elke middel 2 granules per dag. De behandeling moet zeker 6 – 8 weken worden voortgezet. Daarna moet in overleg met ons bekeken worden of de medicatie moet worden voortgezet of aangepast.
Kale plekken op de achterhand
Soms zien we bij een reu grote kale plekken zonder jeuk op de achterhand, die niet symmetrisch verdeeld zijn, wel duidelijk begrensd. Net als bij de hierboven beschreven (wel symmetrisch verdeelde) kale plekken bij de teef zien we vaak, dat de huid echt glad kaal is, gitzwart en soms koud aanvoelend. Ook hier zou sprake zijn van een geslachtshormonale stoornis. Soms zien we bij dergelijke reuen op zeer jonge leeftijd ook al een prostaatontsteking (dat is iets anders dan een prostaatzwelling door verliefdheid) of een nierprobleem.
Apis
In dit geval schrijven we het middel Apis mellifica D30 voor, 1 x daags 2 granules. De behandeling moet zeker 6 – 8 weken worden voortgezet. Daarna moet in overleg met ons bekeken worden of de medicatie moet worden voortgezet of aangepast.