Agressie bij de hond en homeopathie

INLEIDING

Gedragsproblemen bij de hond laten zich in veel gevallen goed door homeopathie behandelen. Aangeboren of zeer lang bestaande gedragsproblemen laten zich in de regel niet of nauwelijks door homeopathie beïnvloeden. Ook gedragsproblemen als gevolg van grove en hardnekkige opvoedingsfouten zullen niet met homeopathie tegen de verdrukking in kunnen verbeteren. Gedragscorrectie van baas en hond is wel de belangrijkste maatregel die genomen moet worden. In combinatie met homeopathie zien we fraaie resultaten.

Hieronder bespreken we 12 homeopathische middelen en beschrijven het type waarbij het middel het beste past. Omdat we middels onze homeopathische geneesmiddeldiagnose onze patiënt beter leren kennen, kunnen we met behulp van die homeopathische kennis ook onze gedragstraining aanpassen. De bepaling van het type, in het bijzonder van zijn gedragskenmerken, kan ook heel goed van pas komen als we andere klachten, zoals bijvoorbeeld epilepsie, huidklachten of stofwisselingsstoornissen moeten behandelen. Zo kan het voorkomen, dat wij bij een patiënt met chronische huidklachten alleen al op basis van gedragskenmerken het juiste, best passende middel voor de betreffende patiënt vinden, waarmee wij (ook) de huidklachten zullen kunnen genezen. Reguliere medicamenteuze behandelingsmogelijkheden zijn er nauwelijks en dan nog vaak weinig of niet effectief.
Zie: Separation anxiety.

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE GENEESMIDDELDIAGNOSE

Om de juiste geneesmiddeldiagnose te kunnen stellen, moeten we de bruikbare aanknopingspunten, zoals ziekte symptomen, gedragskenmerken, kenmerken van de lichaamsbouw etc. verzamelen bij een patiënt. Wij kijken vooral naar:
Ras
Plaats in de hiërarchie
Soort agressie
Aanleiding
Overige symptomen

Ras
Sommige rassen blijken meer bij een bepaald middel te passen dan andere. Dat wil niet zeggen, dat een bepaald ras altijd bij dat ene middel past, of dat een bepaald middel altijd bij het betreffende ras past. We moeten in elke individuele situatie opnieuw kijken naar het totaal aan symptomen en kenmerken, en daarbij het best passende middel proberen te vinden. Hieronder een aantal voorbeelden:

Plaats in de hierarchie
Voor de juiste geneesmiddeldiagnose is het belangrijk om te kunnen inschatten waar de betreffende hond staat in de hiërarchie. We kennen de dominante middelen, zoals Platinum metallicum, ‘de Lion King’ . Alleen zijn of haar aanwezigheid is voldoende om rust te hebben in de roedel. Vechten doet hij of zij niet, zijn of haar blik is genoeg om de zaak te controleren. Toch kunnen Platinum types puppies heel hardhandig op hun nummer zetten.

De Aurum metallicum hond is voortdurend bezig zijn dominante positie op te eisen. Mouwen opstropen en om zich heen kijken of er ergens nog flink wat te matten valt. De hond die bij menig WA verzekering een bekende is.

Het Lycopodium type is weliswaar dominant, maar allereerst vriendelijk en onzeker. Wordt het hem te gortig, dan kan hij of zij wel even op zijn strepen staan. De tegenstander heeft een eerlijke kans: hij of zij waarschuwt eerst, en nog eens, en nog eens. Maar dan is het wie niet luisteren wil, moet voelen.

Platinum hooghartig, Aurum een monster, Lycopodium een ridder.

We kennen ook de onderdanige types. En natuurlijk is er nog een aantal die er tussenin zit.

De Nux vomica reu is zenuwachtig, onderdanig naar de baas, bluft weliswaar naar een andere hond, maar als het hem te heet onder de voeten wordt, haakt ie af met de staart tussen de benen.

De hond die bij Hyoscyamus niger past heeft een hele grote bek, maar als je hem te na komt, vlucht ie en verstopt zich bibberend onder de kast. In paniek laat hij plas en poep lopen.

Het Pulsatilla typetje is alleen maar lief en onderdanig, laat alles toe, keert zich gemakkelijk op de rug en laat de plas overvloedig lopen. Submissiviteit ten top. Nooit agressief!!

Soort agressie
Grommen (Eng.: Irritability). Bijten met of zonder verwonding (Eng: Anger). Ruzie zoeken (Eng: Quarrelsome). Ongeremd aanvallen (Eng: Rage). Een Graphites type gromt en loopt weg als hij of zij gestoord wordt; hij of zij wil met rust gelaten worden. Een Ignatia type kan plotseling, onverwachts en heftig uitvallen, maar zonder te bijten. Alleen maar waarschuwen, zonder dat de straf ooit volgt. Aurum en Lachesis zoeken echt ruzie. Stramonium valt blind aan. Enorm onzeker, blinde niet te corrigeren woede en daarna: sorry!

Aanleiding
De prikkel tot agressie kan zijn: dominantie (Aurum), wil met rust gelaten worden (Graphites), jaloezie (Lachesis).

Overige symptomen
En natuurlijk zijn er nog andere symptomen, die de geneesmiddeldiagnose kunnen bevestigen:
Als een druk, snel geïrriteerd en hyperseksueel hondje ook nog een voorkeur heeft om zand te eten en het huisraad vernielt dan past hij zeker bij Tarantula hispanica. Als een hond opvallend weinig drinkt, nauwelijks eet, maar toch volslank is, past ze vrijwel zeker bij Pulsatilla pratensis.

TWAALF HOMEOPATHISCH MIDDELEN BIJ AGERESSIE

Platinum metallicum
Aurum metallicum
Crocus sativus
Tarantula hispanica
Staphysagria
Lycopodium clavatum
Stramonium
Ignatia amara
Nux vomica
Graphites
Lachesis muta
Hyoscyamus niger

We geven een overzicht van het geneesmiddelbeeld per middel aan de hand van de reeds besproken aanknopingspunten voor de geneesmiddeldiagnose.

R: Ras
H: Plaats in de hiërarchie
S: Soort agressie
A: Aanleiding
O: Overige symptomen

Platinum metallicum
R: Er is niet echt een bepaald ras te noemen
H: Roedelleider, regeert met zijn aanwezigheid, ‘Lion King”
S: Dominantie zonder agressie, wel naar pups: heftig zonder bijten (zie `A’)
A: Corrigeren
O: Gevolgen van suppressie van geslachtsdrift, IBS (`pruttelbuik’)

Aurum metallicum
R: Er is niet echt een bepaald ras te noemen
H: Dominant, wil dat steeds bewijzen
S: Macho, boosaardig: ruzie zoeken, felle agressie met ernstige verwonding
A: Pikordeprobleem
O: Chronische etterende ontstekingen

Crocus sativus
R: Terriër
H: Dominant, zelfverzekerd
S: Plotseling, onverwacht heftig bijten, met ernstige verwonding, snelle verandering tussen uitersten: leuk spelen en ineens agressie
A: Pikordegevecht
O: Overige symptomen niet duidelijk

Tarantula hispanica
R: Gladharige Dwergpinscher
H: Angst dominantie
S: Eigenzinnig, weerbarstig, felle agressie: blaffen en bijten
A: Angsthaas, altijd haast, angstagressie, erger door benadering en aanraken
O: Grond eten, hyperseksualiteit, voorhuidontsteking met veel etter, vernielzucht

Staphysagria
R: Er is niet echt een bepaald ras te noemen
H: Dominant door onzekerheid
S: Grommen en weglopen bij toenadering. Defensieve agressie, zeer fel en aanvallend bij verwijdering, zoals naar fietsers, joggers, auto’s e.d.
A: Toenadering en `vluchten’. Kennelsyndroom
O: Chronische dikke darm ontsteking, huidklachten

Lycopodium clavatum
R: Rottweiler, Chow-Chow
H: Dominant, vriendelijk en onzeker
S: Onzeker: grommen en kwispelen tegelijk
A: Bedreiging: bijten
O: Aan de magere kant, ontlasting eerst normaal dan slap, voorkeur voor kiezelstenen, eet en drinkt meer dan gemiddeld, winderigheid, boeren, droge brokkelige haren

Stramonium
R: Er is niet echt een bepaald ras te noemen. Cocker Spaniel
H: Dominant door onzekerheid
S: Plotseling, heftig, ongeremde blinde agressie. De eerste klap is een daalder waard. Daarna schuldgevoel.
A: Inschattingsprobleem
O: Epilepsie, separation anxiety, straatangst, markeren

Ignatia amara
R: Golden Retriever
H: Matig dominant – matig submissief; introvert, ‘stabiel”, tegenstrijdig
S: Plotseling, onverwacht heftige bijtbewegingen, zonder verwonding
A: Angstagressie
O: Huidklachten, epilepsie, chronische dikke darm ontsteking, schijndracht

Nux vomica
R: Duitse herder
H: Onderdanig, onzeker, bluf, laf
S: Angstagressie met verwonding, van achteren aanvallen
A: Uiterst sensibele zintuigen
O: Gevolgen van traumatische ervaringen, chonische dikke darmontsteking, epilepsie

Graphites
R: Wetterhoun, Flatcoated Retriever
H: Submissief
S: Grommen en weglopen, prikkelbaar naar kinderen
A: Wil met rust gelaten worden
O: Overgewicht, symmetrische kaalheid

Lachesis muta
R: Tekkel
H: Dominant, ‘sneaky”
S: Ruzie zoeken (‘Quarrelsome”), bijten met verwonding
A: Jaloezie, castratie, suppressie van uitvloeiingen
O: Linkszijdigheid, septic-/toxinaemie

Hyoscyamus niger
R: Dwerg Poedel
H: Submissief
S: Felle defensieve agressie: keffen, bijten, vluchten, verstoppen, heftige paniek
A: Angstagressie
O: Hysterie, onwillekeurig urine-/faecesverlies, separation anxiety

 

 

Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts! Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven. Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Maak direct een afspraak
Handboek diergeneeskunde-1152x1000-1152x1000

Handboek Diergeneeskunde met Homeopathie bij Honden

Het nieuwe boek van Atjo Westerhuis, Diergeneeskunde Met Homeopathie voor Honden, is een gezamenlijk initiatief van het partnership.

Gerelateerde artikelen

Perianaalfistels

Perianaalklieren zijn hele kleine talgkliertjes, die in de huid rondom de anus liggen. Ze zijn dus niet hetzelfde als de anaalzakjes / anaalklieren, die echt

Lees verder »

Anaalkliertumoren

Oorzaken In de anaalzakjes zitten hele kleine kliertjes, die de anaalklierinhoud maken. Deze kunnen tumoreus ontaarden. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Anaalzaktumoren zijn kwaadaardig.

Lees verder »

Anus en anaalzakjes

Anaalzakjes worden ook wel ‘anaalklieren’ genoemd. Ze liggen onder de huid naast de anus, op ‘4 en 8 uur’. Hun afvoerbuisje mondt uit in de

Lees verder »

Artrose (osteoartritis) bij de hond

Atjo Westerhuis dierenarts in EduVet Dierenkliniek locatie Veenendaal. Laatste update: december 2023 Extra literatuur: Https://www.eduvet.nl/achterhandproblemen-bij-de-hond-en-homeopathie/ Https://www.eduvet.nl/voorste-kruisband-vkb-ruptuur-bij-de-hond/ Https://www.eduvet.nl/kreupele-voorpoot-bij-de-hond/   Artrose (osteoartritis) Artrose of osteoartritis is een

Lees verder »

Kennelhoest & Vaccinatie

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden. Het is mogelijk om honden te vaccineren tegen kennelhoest. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de vragen: wat is kennelhoest, hoe behandelen we kennelhoest, hoe voorkomen we kennelhoest, wel of niet vaccineren en welke vaccin kunnen we het beste toepassen?

Lees verder »